Langlopende en maatschappelijke fotoprojecten

Door mijn voorkeur voor menselijke fotografie en storytelling voer ik ook regelmatig langlopende fotoprojecten uit (bijvoorbeeld van een jaar), vaak rond een maatschappelijk thema. Dit begon eerst vanuit mijn eigen ‘drive’, bijvoorbeeld met projecten over mensen met hersenletsel of (na) anorexia. Maar dit kan ook in opdracht. Dus wil je de aandacht richten op een (maatschappelijk) probleem of bijzonder verschijnsel, neem dan gerust eens contact op. Dan kijken we samen naar de mogelijkheden.

Verrassende beelden, de andere kant

Bij de langlopende fotografieprojecten die ik tot nu toe heb uitgevoerd, kwam mijn achtergrond als coach en begeleider in de zorg vaak goed van pas. Dat hielp om mensen en onderwerpen goed te doorgronden en daarna een passende fotoserie te maken met daarbij behorende informatie. Soms ook in samenwerking met een tekstschrijver, bijvoorbeeld om een boek te maken.

Op deze manier kon ik andere foto’s maken dan de ‘standaard beelden’ die vaak te zien zijn. Fotografie kan ook een middel zijn waarmee mensen zelf aan de slag gaan, waarbij ik de ondersteuning biedt die nodig is.

Aanpak en voorbeelden

Een project begint vaak met een idee, meerdere gespreksmomenten en pas later volgt het fotograferen, soms na een proefserie. Dit deed ik bijvoorbeeld bij een serie over mensen met hersenletsel die hun dagelijks leven, belemmeringen én dromen toonde. Zij werden hierbij geactiveerd en we gingen samen op pad. Een tweede project ging over mensen met een eetprobleem. Hierbij lag de focus op de tijd voor, tijdens en ná anorexia.

Enkele foto’s van deze series zijn hieronder te zien.

Project Kommm! (Kijk ook met mij mee)

Gemaakt boek van Project

Project BAAZ (beeld achter anorexia zien)